Δημιουργικό παιχνίδι το Σάββατο 16/02/2013 στις 5:00

 

Ελα κι
εσύ το Σάββατο, να ανακαλύψεις  με την ομάδα σου τα χαμένα
κομμάτια της γατούλας στην μαγική αυλή μας, για να δημιουργήσεις ενα
παιχνιδιάρικο πάζλ, να ακούσεις  και να συμμετέχεις στο παραπονιάρικο
παραμύθι της Μαγδάλως ‘’Άχ γιατί να είμαι γάτα;’’ και να τραγουδήσεις
μαζί μας ένα διασκεδαστικό τραγουδάκι!!  Με λίγα λόγια, έλα να
συνεργαστείς, να ανακαλύψεις, να δημιουργήσεις, να παίξεις, να
τραγουδήσεις και να
διασκεδασεις με τους μικρούς και μεγάλους φίλους σου στο όμορφο στέκι
μας!!!

b20047

 

Ανοιχτή συζήτηση αυτό το Σάββατο στις 12:30 το μεσημέρι

Το παιδικό στέκι «Φτου Ξελεφτερία» καλεί σε ανοιχτή συζήτηση συλλογικότητες και άτομα που ενδιαφέρονται για τη συνδιαμόρφωση παιδικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων.
Για να διερευνήσουμε όλοι μαζί τους τρόπους που τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα και οι κοινωνικοί χώροι μπορούν να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τα πεδία δράσης που έχουν δημιουργήσει.
Η συζήτηση θα γίνει στο χώρο «Παιδικό Στέκι Τσαμαδού 15» στα Εξάρχεια.

Το εργαστήρι σχεδιασμού κόμικς θα γίνει κανονικά στις 5:30 στο πικπα.

neo_pano

:

Σύντομη ανταπόκριση από την εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου

Η ταινία ήταν πολύ ωραία και μας ζέστανε με αφρικάνικες εικόνες και ρυθμούς. Το κοινό χειροκρότησε τον Κιρικού χορτασμένο με ποπ κορν, πίτσες, κρουασανάκια και χυμούς.

Αυτό όμως που έκανε τη διαφορά ήταν τα ασπρόμαυρα αφισάκια της ταινίας που μοιράστηκαν μετά το τέλος της προβολής μαζί με μαρκαδόρους και μπογιές, στα οποία τα παιδιά ζωγράφισαν πολύ ενδιαφέρουσες εντυπώσεις από την ταινία και μπορείτε να τις δείτε όταν έρθετε στο χώρο του παιδικού στεκιού.

Όσα παιδιά σνόμπαραν την προβολή, αυτοοργανώθηκαν σε δελεαστικό παράλληλο εργαστήρι κατασκευής κατοικίας ενός από τους γάτους του πικπα, ονόματι ΨΑΣΗ και τελικά όλοι πέρασαν ωραία, τα περίπου 15 παιδιά και άλλοι τόσοι μεγάλοι.

Επιπλέον προέκυψαν ενδιαφέρουσες προτάσεις από καλεσμένους και άλλους για νέα εργαστήρια, ενώ θετική ανταπόκριση συναντήσαμε και από τη γειτονιά όλες τις φορές που βγήκαμε να μοιράσουμε το κείμενο με το κάλεσμα για την εκδήλωσή μας.

Συνεχίζουμε τις δραστηριότητες του παιδικού στεκιού το επόμενο Σάββατο με το εργαστήριο σχεδιασμού κόμικς στις 5:30, ενώ νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, συζητάμε ανοιχτά με όλους και όλες όσοι ενδιαφέρονται, άτομα και συλλογικότητες, για κοινές εκδηλώσεις και δράσεις. O xώρος θα ανακοινωθεί μόλις καταληχτεί και με τις άλλες συλλογικότητες.

Προβολή αλληλεγγύης στις καταλήψεις και τους κοινωνικούς χώρους

kirikou

Απέναντι στην επίθεση και τη στοχοποίηση εναντίον καταλήψεων και αυτοοργανωμένων εγχειρημάτων, το παιδικό στέκι ανοίγει τις πόρτες του στη γειτονιά και όλους όσοι ενδιαφέρονται για γνωριμία και συμμετοχή.

Άλλωστε η αλληλεγγύη μας προς όλους τους αυτοοργανωμένους χώρους και τις καταλήψεις είναι δεδομένη, αφού λειτουργούμε κι εμείς δημιουργώντας στην καθημερινότητά μας σχέσεις που δεν ανα-παράγουν αλλοτρίωση, οραματιζόμαστε κι εμείς μια απελευθερωμένη κοινωνία χωρίς διαχωρισμούς και αναθέσεις, στεγαζόμαστε και εμείς σε κατάληψη.

Είμαστε όλοι και όλες κομμάτι του ίδιου κόσμου. Αυτή την επίθεση θα την αντιμετωπίσουμε μαζί.

Σαν πρώτη απάντηση εκ μέρους του παιδικού στεκιού, αποφασίσαμε ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα προς τη γειτονιά και όλους όσοι ενδιαφέρονται, γονείς ή μη, μέσω μιας σειράς εκδηλώσεων που αποτελούν για μας ανοιχτή πρόσκληση για γνωριμία και συμμετοχή.

Πρώτη από αυτές, η προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων Kiriku, το Σάββατο 19 Γενάρη στις 6 το απόγευμα.

Σας περιμένουμε όλους και όλες, μικρούς και μεγάλους!
ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΦΤΟΥ ΞΕΛΕΦΤΕΡΙΑ

 

Σάββατο 19/1/2013 6μμ προβολή Kiriku (ταινία κινουμένων σχεδίων)

Το παιδικό στέκι Φτου Ξελεφτερία είναι μια συλλογικότητα που έχει σκοπό να παρέμβει στη σύγχρονη πραγματικότητα, καλύπτοντας τις ανάγκες μικρών και μεγάλων για παιχνίδι, δημιουργία, αυτομόρφωση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και συμμετοχή.
Μακριά από δομές που ασκούν εξουσία σε μικρούς και μεγάλους, κάθε είδους ρατσισμό, διαμεσολάβηση και εμπορευματοποίηση των ζωών και των αναγκών μας.
Εδώ και 2 χρόνια στεγάζεται στην κατάληψη του πρώην ΠΙΚΠΑ στα άνω Πετράλωνα.

Στο χώρο του πρώην ΠΙΚΠΑ στεγάζονται τώρα

  • το παιδικό στέκι (με εργαστήρια σχεδιασμού κόμικς και θεατρικού παιχνιδιού ),
  • ο κοινωνικός χώρος για την υγεία της λαϊκής συνέλευσης (μεταξύ άλλων λειτουργούν κοινωνικό ιατρείο και φαρμακείο),
  • συλλογικότητες αυτοβοήθειας και υποστήριξης για την ψυχική υγεία,
  • συλλογικότητα αυτομόρφωσης για ισπανικά και
  • συλλογικότητα παροχής υπηρεσιών διαδικτύου σε κινηματικές δομές και εγχειρήματα.

Επίσης πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις της λαϊκής συνέλευσης.

 

Το παιδικό στέκι Φτου Ξελεφτερία ξεκίνησε το 2007 στη Villa Amalias και στεγάστηκε εκεί για ενάμισυ χρόνο, κάνοντας από την αρχή ανοιχτές εκδηλώσεις (προβολές, κουκλοθέατρο, ανταλλακτικά παζάρια, συζητήσεις), δημιουργικά παιδικά εργαστήρια και πολύ παιχνίδι, αποτελώντας για εμάς και τα παιδιά ένα νέο συλλογικό τρόπο επικοινωνίας και ύπαρξης.
Μετά από ένα σύντομο διάστημα συναντήσεων στον κήπο της κατάληψης Πάτμου και Καραβία, μετακομίσαμε στην κατάληψη του πρώην ΠΙΚΠΑ στα Πετράλωνα: ένα πέτρινο προσφυγικό σπίτι, εγκαταλειμμένο για πολλά χρόνια από το κράτος, που η λαϊκή συνέλευση της περιοχής πήρε στα χέρια της από το 2009 και το χρησιμοποιεί για τις ανάγκες της.

 

Θέλουμε να εκφραστούμε δημόσια για την επίθεση που δέχονται αυτή τη στιγμή οι κοινωνικοί χώροι και οι καταλήψεις.
Μια επίθεση που ξεκίνησε με την εισβολή και το σφράγισμα της κατάληψης villa Amalias, που επί 23 χρόνια παράγει έργο και πολιτισμό, αντιστεκόμενη συγχρόνως στον επιχειρούμενο εκφασισμό της γύρω περιοχής και της κοινωνίας, συνεχίστηκε με την εισβολή στα γραφεία φοιτητικών παρατάξεων και του αυτοδιαχειριζόμενου στεκιού της ΑΣΟΕΕ, όπου και κατασχέθηκαν τα μηχανήματα του 98 FM, τη δεύτερη εκκένωση της Villa Amalias μετά την ανακατάληψη της, την εισβολή στην κατάληψη Σκαραμαγκά και την στοχοποίηση, μέσω δημοσιευμάτων και ανακοινώσεων, άλλων έξι καταλήψεων της Αθήνας. Ανάμεσα σε αυτές και η κατάληψη του πρώην ΠΙΚΠΑ, ο φυσικός χώρος ύπαρξης μας ως παιδικό στέκι.

Απέναντι σε αυτή την επίθεση έχουμε ήδη πάρει θέση: λειτουργούμε και μεις δημιουργώντας στην καθημερινότητά μας σχέσεις που δεν ανα-παράγουν αλλοτρίωση, οραματιζόμαστε μια απελευθερωμένη κοινωνία χωρίς διαχωρισμούς και αναθέσεις, στεγαζόμαστε και εμείς σε κατάληψη. Η αλληλεγγύη μας προς όλους τους αυτοοργανωμένους χώρους και τις καταλήψεις είναι δεδομένη. Είμαστε όλοι και όλες κομμάτι του ίδιου κόσμου. Και αυτή την επίθεση θα την αντιμετωπίσουμε μαζί.

Σαν πρώτη απάντηση εκ μέρους του παιδικού στεκιού, αποφασίσαμε ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα προς τη γειτονιά και όλους όσοι ενδιαφέρονται, γονείς ή μη, μέσω μιας σειράς εκδηλώσεων που αποτελούν για μας ανοιχτή πρόσκληση για γνωριμία και συμμετοχή.

Σας περιμένουμε όλους και όλες, μικρούς και μεγάλους!
ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΦΤΟΥ ΞΕΛΕΦΤΕΡΙΑ

kirikou

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης στις καταλήψεις και τα αυτοοργανωμένα εγχειρήματα

ftou 3ele

το παιδικό στέκι φτου ξελεφτερία

καλεί όλες και όλους, παιδιά και μεγάλους, στην προβολή της ταινίας κινουμένων σχεδίων

Kiriku (2007, Μιchel Ocelot)

το Σάββατο 19.01.2013 στις 6μμ

στην κατάληψη ΠΙΚΠΑ, Τιμοδήμου & Αντωνιάδου, Πετράλωνα